ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΣ – ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΣΑΝΔΑΛΟΠΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1920

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΣ – 3η γενιά σανδαλοποιός

 

Παγκοσμίως διάσημος ως ο “Σανδαλοποιός Ποιητής των Αστέρων”, είναι απόφοιτος του φημισμένου Parsons School of Design (BFA-1985/ MFA-1987) και δημιουργεί μοναδικά, καλαίσθητα & επι μέτρω σανδάλια (πάνω σε δικά του αλλά και σε αρχαιοελληνικά μοντέλα) για γόνους βασιλικών οίκων, διασημότητες και απλούς εραστές του ωραίου. 

 

Ο Παντελής Μελισσινός μπροστά στη βιτρίνα του σανδαλοποιείου του, στην περιοχή του Μουσείου της Ακρόπολης.
Ο Παντελής Μελισσινός μπροστά στη βιτρίνα του σανδαλοποιείου του, στην περιοχή του Μουσείου της Ακρόπολης.

Μυήθηκε στην κατασκευή σανδαλιών, την ποίηση και τις καλές τέχνες, σε πολύ μικρή ηλικία, από την μητέρα του Σοφία, ανηψιά του επιφανούς σχεδιαστή  Ζαν Ντεσσέ, και τον διάσημο πατέρα του Σταύρο Μελισσινό, γνωστό κι ως «Ο Σανδαλοποιός Ποιητής της Αθήνας». Παίζει επίσης πιάνο και λατρεύει να συνθέτει μελωδίες για τα θεατρικά του και τους στίχους που γράφει.

 

Ο Παντελής Μελισσινός έχει κάνει σανδάλια για τον Βασιλιά Φίλιππο ΣΤ΄της Ισπανίας, (κατόπιν παραγγελίας της μητέρας του βασίλισσας Σοφίας,  την μούσα του Σαλβαδόρ Νταλί, την διάσημη βασίλισσα της ντίσκο μουσικής Αμάντα Ληρ, την οικογένεια του Τζο Μπάιντεν, τον ποιητή-μουσικό: Λέοναρντ Κόεν  και το συγκρότημά του,Τις χολυγουντιανές διασημότητες: Bob Saget, Lily Tomlin και Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, την δημοφιλή βρετανίδα κωμικό: Dawn French, τον κωμικό: Richard Ayoade, την γιαπωνέζα σουπερσταρ: Satomi Ishihara, την σύντροφο του Μικ Τζάγκερ και σχεδιάστρια μόδας  L’Wren Scott και την συνοδεία τους, τον Richard Quest, την σχεδιάστρια μόδας τηλεπερσόνα: Kimora Lee Simmons, τον τζετ σέτερ αθλητή και καλιτέχνη πρίγκιπα Hubertus Von Hohenlohe, και η λίστα συνεχίζεται.

"Ένα Δάκρυ Ανάμεσα σε Α & Ω". Γλυπτό τοίχου σε μεικτή τεχνική.
“Ένα Δάκρυ Ανάμεσα σε Α & Ω”. Γλυπτό τοίχου σε μεικτή τεχνική.

Η Τέχνη του

Η τέχνη του είναι μια πολύχρωμη σύντηξη, παραστατικής τέχνης, σουρεαλισμού, φωβισμού, ποπ αρτ, γερμανικού εξπρεσιονισμού και κυβισμού, σε ένα σκηνικό εμπνευσμένο από την

αρχαία ελληνική μυθολογία. Δημιουργεί επίσης τρισδιάστατα έργα τέχνης (εικονιστικά αλλα και ανεικονικά) που είναι στην πραγματικότητα πολύχρωμα και πολύ δυναμικά γλυπτά τοίχου και δαπέδου.

Η Ποίησή του

Τα αφηγηματικά ποιήματα του Μελισσινού χρησιμοποιούν σαν βάση τους την αρχαία ελληνική μυθολογία. Παρά τον σύγχρονο και καθημερινό τρόπο γραφής του, χρησιμοποιεί παλιές ποιητικές τεχνικές, όπως ρέοντα ποιητικά μέτρα κι ομοιοκαταληξίες. Τα ποιήματά του ασχολούνται με την ανθρώπινη ψυχολογία και φιλοσοφικά ζητήματα. Το τελευταίο του βιβλίο “Oedipus in Bed and

"Η Αγάπη είναι Παντού και Πουθενά." Έργο με κάρβουνο & ακρυλικά.
“Η Αγάπη είναι Παντού και Πουθενά.” Έργο με κάρβουνο & ακρυλικά.

Other Poems” είναι διαθέσιμο στο ατελιέ του.

Τα Θεατρικά του

… Οι μουσικές κωμωδίες του διερευνούν, σε τραγελαφικές σκηνές, την ανίκητη ανθρώπινη ανοησία, που μαστίζει ευφυή και ηλίθια άτομα με την ίδια ένταση – Η μουσική του κωμωδία “Bacchus” ήταν μια θεατρική επιτυχία.

 

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΣ – 2η γενιά σανδαλοποιός

 

Ποιητής & σανδαλοποιός 2ης γενιάς, από το 1920. Έγινε παγκοσμίως γνωστός ως “The Poet Sandal Maker of Athens” όταν πρωτοπαρουσίασε στον κόσμο της μόδας του 50, τα δερμάτινα αρχαιοελληνικά σανδάλια του, που έκαναν τρομερή εντύπωση και ξεκίνησαν μια μόδα που είναι ακόμα ζωντανή.

 

Ο ποιητής Σταύρος Μελισσινός στην είσοδο του παλιού σανδαλοποιείου του.
Ο ποιητής Σταύρος Μελισσινός στην είσοδο του παλιού σανδαλοποιείου του.

Τα Αρχαία Ελληνικά σανδάλια του Σταυρού Μελισσινού

Τα σχέδια του Σταύρου Μελισσινού – εμπνευσμένα από τα αρχαία ελληνικά μοντέλα σανδαλιών,  όπως παρουσιάζονται σε αγγεία και αρχαία γλυπτά της Κλασικής Ελλάδας – απέκτησαν την αγάπη και το θαυμασμό των καθημερινών ανθρώπων και διασημοτήτων όπως:

Σοφία Λόρεν, Τζάκι Ωνάση, τους Μπιτλς, την Μαρία Κάλλας, τον Μισέλ Πικολί, την Μπάρμπρα Σρέιζαντ, τον  Τζέρεμι Ίρονς κι αμέτρητους άλλους.

Η Ποίησή

Η ποίησή του, η οποία είναι λυρική, τείνει προς τον ρομαντισμό του Ομάρ Καγιάμ και είναι ταυτόχρονα φιλοσοφική και απλή.

Τα “Αθηναϊκά Ρουμπαγιάτ” του

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΣ – 1η γενιά

 

Ο άνθρωπος που τα ξεκίνησε όλα, ιδρύοντας την επιχείρηση: “ΣΑΝΔΑΛΟΠΟΙΕΙΟΝ Γ. ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΥ”, το 1920.

Στην εποχή του, το εργαστήριο υποδηματοποιίας του, στην Πλάκα, προμηθευε την βασιλική οικογένεια της Ελλάδας και άλλους επιφανείς.

Ο Γεώργιος Μελισσινός λίγο πριν το θάνατό του.
Ο Γεώργιος Μελισσινός λίγο πριν το θάνατό του.

Σανδαλοποιείον Γεωργίου Μελισσινού

Από τη δεκαετία του 20 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’50, το εργαστήριο του Γεωργίου Μελισσινού  παρήγαγε κομψά ευρωπαϊκού τύπου  σανδάλια και παπούτσια για άνδρες και γυναίκες .

Παρ’ ότι η επιχείρησή του αναφερόταν, στην ταμπέλα του εργαστηρίου του, σαν σανδαλοποιείον, ο ίδιος, ήταν διάσημος για τα γιούνισεξ ορειβατικά του.

Τα Ορειβατικά Παπούτσια 

Τα δερμάτινα και εξαιρετικά άνετα παπούτσια πεζοπορίας του – σύμφωνα με διηγήσεις ηλικιωμένων που τα φορούσαν στα νιάτα τους – ήταν διάσημα σε όλη την Ελλάδα, όπως είναι σήμερα τα δημοφιλή αθλητικά παπούτσια.

Οι ορεινές πεζοπορίες ήταν πολύ της μόδας

Στην εποχή του Γεωργίου Μελισσινού, οι ομαδικές αναβάσεις, πεζοπορίες κι εκδρομές στα ελληνικά βουνα ήταν πολύ της μόδας. Ήταν επίσης ένας τρόπος για  ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων μέσα σε ένα ευχάριστο φυσικό περιβάλλον, σε αντίθεση με το σημερινό τζόκινγκ στους μολυσμένους δρόμους των πόλεων.

Τα Αρχαιοελληνικά του σανδάλια

Τα αρχαία ελληνικά σανδάλια, ο Γεώργιος Μελισσινός τα έφτιαχνε μόνο για θεατρικές παραστάσεις και κλασικές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας. Ήταν ο γιος του, Σταύρος Μελισσινός, που έκανε, μετά το θάνατο του Γεωργίου, τα χειροποίητα αρχαιοελληνικά σανδάλια ένα καθημερινό σύγχρονο αξεσουάρ, κατόπιν παραγγελίας Αγγλίδας χορογράφου, στα μέσα της δεκαετίας του 50.