Παντελής Μελισσινός

Ο Παντελής Μελισσινός, στο ατελιέ του, με την Ράνια Αλευρά (ALPHA TV)

Τα χειροποίητα σανδάλια του Παντελή Μελισσινού, χρόνια τώρα περπατούν τους δρόμους της ηφηλίου, αλλά ο ίδιος, σαν σύγχρονος Σωκράτης, δεν εγκαταλείπει ποτέ την Αθήνα.

Στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του δίνουν ραντεβού η ποίηση, η μουσική, το θέατρο και βέβαια τα σανδάλια!!! 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην σκιά της Ακρόπολις των Αθηνών σε καλλιτεχνικό περιβάλλον. Ο πατέρας του ο Σταύρος (γιος του Γεωργίου Μελισσινού, ιδρυτή της επιχείρησης) υπήρξε σανδαλοποιός δεύτερης γενιάς κι επίσης ο ποιητής, που εισήγαγε, στον κόσμο της μόδας, την τέχνη των Αρχαιοελληνικών Σανδαλίων, στην δεκαετία του 50, όταν Αγγλίδα χορογράφος του παρήγγειλε αρχαιοελληνικά σανδάλια.

Σε αυτό το ιστορικό σανδαλοποιείο ο Παντελής πρωτοάκουσε διάσημους ανθρώπους να μιλούν για φιλοσοφία, ποίηση και τέχνη κι όλες αυτές οι συναντήσεις και συζητήσεις διαμορφώσαν τα πιστεύω και τις ιδέες του.

Νωρίς στην ζωή του σπούδασε κλασσικό πιάνο και ζωγραφική κι εύρισκε πάντοτε διέξοδο μέσα από την συγγραφή και την ποίηση.

Το 1980, όταν έγινε 20, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σπούδασε στο διάσημο Parsons School of Design, στο Μανχάταν, όπου έλαβε BFA στην Εικονογράφηση κι MFA στην Ζωγραφική. Εκεί επίσης έγραψε κι ανέβασε θεατρικά για τους συμφοιτητές του και στην συνέχεια έγινε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Greek Cultural Center, στην Νέα Υόρκη. Έχει επίσης εργαστεί σαν σκηνογράφος ενδυματολόγος, για πολλά χρόνια, κυρίως σε αρχαιοελληνικό ρεπερτόριο, στην Αθήνα.

Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις, σαν ζωγράφος, κι έργα του υπάρχουν σε συλλογές σε όλο τον κόσμο.

 

 

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑΣΗΜΩΝ